Νεοελληνική Γλώσσα

2022-2023

Στα πλαίσια του προγράμματος Ευρυτανία&ιστορία καθώς και με βάση τα μαθήματα της γλώσσας και ιστορίας, μια ομάδα μαθητών επισκέφθηκε σήμερα την ιερά μονή Αγίας Τριάδος στο Καρπενήσι και το μνημείο του Κατσαντώνη. Οι μαθητές αφού συζήτησαν ορισμένα πράγματα για όσα είδαν, έκαναν μια βιωματική αναδρομή στην τοπική ιστορία και παράδοση του παρελθόντος.

Σήμερα, οι μαθητές μας, εν όψη των μαθημάτων της ιστορίας και της γλώσσας, συζήτησαν και έκαναν αρκετές αναδρομές στον ιστορικό πλούτο της Ευρυτανίας καθώς και στην πόλη του Καρπενησίου. Με αφορμή αυτό, η διαδικασία έγινε πιο βιωματική, μέσα από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ&ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ όπου τα παιδιά είδαν ανάλογα εκθέματα, παρακολούθησαν κάποια βίντεο αλλά και έπαιξαν διάφορα διαδραστικά παιχνίδια με αντίστοιχη θεματολογία!

 

Στα πλαίσια του μαθήματος της γλώσσας καθώς και της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, μαζί με τους μαθητές κάναμε διάφορες δράσεις εν όψη του Πάσχα. Πρώτα αφού είδαμε σχετικά βίντεο και παραβολές, μιλήσαμε και συζητήσαμε για τα θαύματα και τα πάθη του Χριστού, καθώς και για την Ανάσταση. Στη συνέχεια, αφού συζητήσαμε για τα πασχαλινά έθιμα τόσο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη, κατασκευάσαμε και κάναμε αντίστοιχες χειροτεχνίες, ενώ παίξαμε το παιχνίδι “το φιδάκι του Πάσχα” και το ” κυνήγι των πασχαλινών αυγών” ως βιωματικές δράσεις. Παράλληλα, μιλήσαμε και μάθαμε για το έθιμο του βαψίματος των αυγών αλλά και για τα λαζαράκια, όπου και τα γευτήκαμε στο εργαστήρι μαγειρικής. Στην συνέχεια, κατασκεύασαμε όμορφες πασχαλινές κάρτες όπου και τις δωρίσαμε σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες εν όψη του σύμφωνου φιλίας που έχει το σχολείο μας για την συνεργασία με άλλους φορείς. Τέλος, ολοκληρώσαμε την εβδομάδα μας:

  • τραγουδώντας τα κάλαντα του Πάσχα,
  • μαθαίνοντας την πασχαλινή προσευχή όπου θα λέμε και κάθε πρωί αφότου επιστρέψουμε μέχρι και την ημέρα της αναλήψεως,
  • στολίζοντας πασχαλινά καλαθάκια
  • διακοσμώντας όμορφες πολύχρωμες λαμπάδες για τους μαθητές μας

 

 

Αύριο είναι η μεγάλη γιορτή του προστάτη της πόλης μας, του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη. Μετά από ένα σύντομο βίντεο για την ιστορία και την ζωή του, συζητήσαμε σε ομάδες αυτά που παρακολουθήσαμε και μαζί με τα παιδιά ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε τον Άγιο για να κοσμεί και να προστατεύει την τάξη μας!

Σήμερα στο μάθημα της γλώσσας και της κοινωνικής αγωγής φτιάξαμε Μαρτακια, χελιδόνακια για τα “χελιδόνισματα” και είπαμε τα κάλαντα που καλωσορίζουν την άνοιξη!

 

Κάνουμε τη μάθηση παιχνίδι, με εκπαιδευτικά σταυρόλεξα!