Κοινωνική και πολιτική αγωγή


2022-2023

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Η Ευρυτανία και η Ιστορια” φτιάξαμε χάρτη και εντοπίσαμε τα σημεία (μνημεία, ιστορικούς τόπους, μουσεία) που έχουμε επισκεφθεί. Μετά την επίσκεψη μας στο κέντρο ιστορίας και πολιτισμού (ΚΙΠΕ) εμπνεύστηκαμε και φτιάξαμε τα δικά μας αγγεία.

 

Σήμερα, κλείσαμε για το Πάσχα με μια γεμάτη και όμορφη ημέρα. Αφού μιλήσαμε για ορισμένα έθιμα και κάναμε μια ανακεφαλαίωση όλων των γεγονότων και συμβάντων της σημαντικής αυτής εορτής μέσα από αντίστοιχα βίντεο, μαζί με όλα τα παιδιά, στολίσαμε όμορφα πασχαλινά καλαθάκια, κάναμε άλλες χειροτεχνίες και κατασκευές και παίξαμε το παιχνίδι “το κυνήγι των πασχαλινών αυγών”. Ολοκληρώσαμε με γευστικές συνταγές από το εργαστήρι μαγειρικής και οι μαθητές μας έφυγαν γεμάτοι και χαρούμενοι για να γιορτάσουν την πασχαλιά!

 

Στα πλαίσια του μαθήματος της γλώσσας καθώς και της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, μαζί με τους μαθητές κάναμε διάφορες δράσεις εν όψη του Πάσχα. Πρώτα αφού είδαμε σχετικά βίντεο και παραβολές, μιλήσαμε και συζητήσαμε για τα θαύματα και τα πάθη του Χριστού, καθώς και για την Ανάσταση. Στη συνέχεια, αφού συζητήσαμε για τα πασχαλινά έθιμα τόσο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη, κατασκευάσαμε και κάναμε αντίστοιχες χειροτεχνίες, ενώ παίξαμε το παιχνίδι “το φιδάκι του Πάσχα” και το ” κυνήγι των πασχαλινών αυγών” ως βιωματικές δράσεις. Παράλληλα, μιλήσαμε και μάθαμε για το έθιμο του βαψίματος των αυγών αλλά και για τα λαζαράκια, όπου και τα γευτήκαμε στο εργαστήρι μαγειρικής. Στην συνέχεια, κατασκεύασαμε όμορφες πασχαλινές κάρτες όπου και τις δωρίσαμε σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες εν όψη του σύμφωνου φιλίας που έχει το σχολείο μας για την συνεργασία με άλλους φορείς. Τέλος, ολοκληρώσαμε την εβδομάδα μας:

  • τραγουδώντας τα κάλαντα του Πάσχα,
  • μαθαίνοντας την πασχαλινή προσευχή όπου θα λέμε και κάθε πρωί αφότου επιστρέψουμε μέχρι και την ημέρα της αναλήψεως,
  • στολίζοντας πασχαλινά καλαθάκια
  • διακοσμώντας όμορφες πολύχρωμες λαμπάδες για τους μαθητές μας

Αύριο είναι η μεγάλη γιορτή του προστάτη της πόλης μας, του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη. Μετά από ένα σύντομο βίντεο για την ιστορία και την ζωή του, συζητήσαμε σε ομάδες αυτά που παρακολουθήσαμε και μαζί με τα παιδιά ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε τον Άγιο για να κοσμεί και να προστατεύει την τάξη μας!

Σήμερα στο μάθημα της γλώσσας και της κοινωνικής αγωγής φτιάξαμε Μαρτακια, χελιδόνακια για τα “χελιδόνισματα” και είπαμε τα κάλαντα που καλωσορίζουν την άνοιξη!

ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ 10/10/2017